Certifikat zaposlenika ključ uspjeha

Bez autora
Jul 21 2013

Bez stalnog učenja i usavršavanja u današnjem svijetu i načinu poslovanja ne mogu se postići dobri rezultati. Usavršavanje zaposlenika i stjecanje sve većeg broja diploma, certifikata i stručnih zvanja temelj su bolje i kvalitetnije usluge svake kompanije. Pogotovo kod banaka. U bankarstvu su danas znanje i vještine sve prisutniji u proizvodima i uslugama koje se pružaju i načinu na koji se pružaju. Znanja i vještine koje se razvijaju su ona koja nam pomažu bolje donositi odluke, brže rješavati probleme, smanjiti greške, osamostaliti zaposlenike, a samim time i poboljšati uslugu našim klijentima. Erste banka, primjerice, stekla je PCI/DSS certifikat (Payment Card Industry Data Security Standard), čime je poslovanje Erstea u skladu s visokim međunarodnim sigurnosnim standardom platnih sustava.

Certifikat zaposlenika ključ uspjehaBez stalnog učenja i usavršavanja u današnjem svijetu i načinu poslovanja ne mogu se postići dobri rezultati. Usavršavanje zaposlenika i stjecanje sve većeg broja diploma, certifikata i stručnih zvanja temelj su bolje i kvalitetnije usluge svake kompanije. Pogotovo kod banaka.

"U bankarstvu su danas znanje i vještine sve prisutniji u proizvodima i uslugama koje pružamo i načinu na koji ih pružamo. Znanja i vještine koje razvijamo su ona koja nam pomažu bolje donositi odluke, brže rješavati probleme, smanjiti greške, osamostaliti zaposlenike, a samim time i poboljšati uslugu našim klijentima", objašnjavaju u Erste banci.

Ta je banka, primjerice, stekla PCI/DSS certifikat (Payment Card Industry Data Security Standard), čime je poslovanje Erstea u skladu s visokim međunarodnim sigurnosnim standardom platnih sustava.

"PCI/DSS certifikat, koji klijentima jamči najbolje sigurnosne mjere u kartičnom plaćanju koje izdaje međunarodno tijelo Payment Card Industry Security Standards Council, osnovano na inicijativu najvećih kartičnih kuća (MasterCard Worldwide, Visa Inc, American Express, Discover Financial Services i JCB International)", objašnjavaju u toj banci.

Pored što za rad i obavljanje usluga koje se tiču kreditiranja, trgovanja vrijednosnicama i upravljanja novcem moraju dobiti suglasnost Hrvatske narodne banke kao primarnog regulatora, ali i Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga, banke "skupljaju" dodatne certifikate kako bi svoje poslovanje digli na višu razinu.

"Osim spomenutih dozvola za obavljanje djelatnosti banke navedenih u registraciji, potrebno je i da zaposlenici pojedinih sektora imaju određene certifikate kako bi uopće mogli obavljati svoj posao. Tu se prvenstveno misli na zaposlenike u sektoru investicijskog bankarstva, ali i nekih drugih", poručuju iz Hypo Alpe Adria banke.

Putem njihovog odjela za upravljanje ljudskim potencijalima kod zaposlenika sve više stimulira stjecanje certifikata.

"Pogotovo na području stručnih znanja, prateći zahtjeve Europske unije i prilagođavajući se zahtjevima modernog poslovanja za osiguranjem visokih standarda pružanja usluge i internih procesa. Kod planiranja raspodjele edukacijskog budžeta na godišnjoj razini troškovi za stjecanje stručnih i profesionalnih certifikata uvijek su na listi prioriteta", kažu u Hypo banci.

Najvažniji certifikati koji zaposlenici banke moraju imati, a koje banka financira su ispit za internog revizora koji je obavezan za voditelja odjela unutarnje revizije, ispit za brokera i investicijskog savjetnika u odjelu investicijskog bankarstva i Hypo Investu. U riznici tog društva i odjelu ekonomskih istraživanja Hypo financira stjecanje Certified Financial Analyst certifikata (CFA), u području poslovnih tehnologija financiraju se razni stručni certifikati poput onoga za Microsoft i CISCO. Budući da je riznica banke jedan od ključnih i temeljnih sustava banke, Hypo financira ACI dealing certifikat, ACI diplomu koja je potrebna za trgovanje na tržištima novca i kapitala, CamFin certifikat (Capital Markets and Financial Instruments Certificate).

"U posljednje tri godine banka financira polaganje ispita za stjecanje certifikata iz poznavanja poslovnog i financijskog engleskog jezika (Cambridge ESOL certifikati BEC i ICFE). Na području vještina, svi project menadžeri posjeduju međunarodno priznati PMP certifikat", zaključuju u toj banci. 

PBZ

Vlastito korporativno učilište

U Privrednoj banci Zagreb najbrojniji su certifikati iz financijske i bankarske branše gdje prednjače oni vezani za legislativu tj. obvezni certifikati kao što su Hanfa i HNB.

"Primjerice Hanfa certifikat steklo je do sada oko 1700 zaposlenika, od toga najvećim dijelom zaposlenici prodajne mreže. Tu su još i ostali financijski certifikati ACI Dealing, CFA Certified financial Analyst, certifikati za interne revizore i slično. Po brojnosti certifikata izdvajaju se i IT certifikati kojih ima 100-ak na razini PBZ-a", objašnjavaju u toj banci. PBZ ima i vlastito korporativno učilište PBZ bankarska škola.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik